13KGHT79 Biologische, bio-dynamische en vegan wijn. Wat is het verschil? – Avinture
Biologische, bio-dynamische en vegan wijn. Wat is het verschil?

Biologische, bio-dynamische en vegan wijn. Wat is het verschil?

Tenzij jij de afgelopen tien jaar onder een rots hebt geleefd, is de kans groot dat  jij de trend van organisch, natuurlijk en lokaal geproduceerd eten en drinken hebt opgemerkt. Vandaag de dag zijn wij meer gewend geraakt aan winkelen, eten en drinken met een beter idee over de herkomst van producten.  Veel consumenten zullen het eens zijn dat biologisch ethischer en gezonder is.  Of we het nu hebben over groeten, vlees en vis, sapjes, en nu ook steeds vaker wijn.

 

Als we het hebben over 'natuurlijke' wijnstijlen, hebben we het over drie verschillende ideeën en labels - biologische wijnen, veganistische wijnen en biologisch-dynamische wijnen. Deze sluiten elkaar niet uit, de meeste biodynamische wijnen zullen bijvoorbeeld ook zowel biologisch als veganistisch zijn.

Maar wat is het verschil?

Bio-Dynamisch

De biologisch-dynamische landbouw was het kindje van Rudolph Steiner. Hij begon deze 'beweging' in de jaren twintig van de vorige eeuw. Eigenlijk was het de kickstart voor wat later de biologische revolutie werd, maar het bevat een aantal bizarre praktijken die de meeste biologische boerderijen als overbodig beschouwen. Steiner geloofde in natuurgeesten, halfgoden en feeën en beweerde dat boeren door het volgen van het ritme van de natuur (vooral de fasen van de maan), gezondere vruchten konden produceren die verrijkt waren met natuurkrachten. Biodynamische wijnhuizen volgen de regels van Steiner min of meer op de voet en hun bodem wordt versterkt door allerlei ingrediënten, zoals kwartspoeder en hertengewei. De wijnen zouden de ultieme uitdrukking van een "terroir" zijn; een Franse term die verwijst naar de specifieke kenmerken van het land waarop de wijnstokken worden geteeld. Het is niet moeilijk om biodynamische wijnen in een winkel te herkennen, vaak laten ze aan de voorkant van de fles duidelijk hun geloofsbrieven zien. Ze moeten echter wel worden gecertificeerd door een geschikte instantie, die de verschillende technieken inspecteert. 

Biologisch

'Biologisch' is nu zo'n bekend woord om op onze boodschappen te zien, velen van ons zijn dit label als vanzelfsprekend gaan beschouwen en zijn vergeten wat het werkelijk betekent. Biologische wijnen worden zonder chemische of onnatuurlijke ingrepen geproduceerd. Dit betekent dat er geen chemische onkruidverdelgers of pesticiden worden gebruikt (er worden met groot succes natuurlijke alternatieven gebruikt) ook mogen er geen onnatuurlijke conserveringsmiddelen in de fles zelf worden gevonden. De meeste biologische wijnen hebben een lager gehalte aan sulfieten (een natuurlijk conserveringsmiddel), wat betekent dat biologische wijnen minder geschikt zijn voor veroudering en het beste jong gedronken kunnen worden. Veel biologische wijnhuizen gebruiken dingen als wilde gisten in hun gistingsproces, en de meeste zijn single estate wijnhuizen met kleine productieniveaus. Dit alles gaat samen met een toewijding en het streven naar mooie, natuurlijke smaken die jaar na jaar steeds succesvoller blijken te zijn. Biologische wijnmakers verwijzen regelmatig naar de 'tevredenheid' van een nauwe samenwerking met het land en ze zetten een helder en ethisch spoor uit voor de volgende generatie die zal volgen. 

Vegan

Het veganisme is wereldwijd een snelgroeiende trend, waarbij meer mensen dan ooit de beslissing nemen om zich te onthouden van producten waarbij dierlijke producten worden gebruikt. Deze dierlijke delen en producten zijn echter niet altijd goed zichtbaar. Het is eenvoudig genoeg om een broodje ham te herkennen, maar ben je ervan bewust dat de meeste wijn niet geschikt is voor veganisten?  Het merendeel van  wijnen bevat chemische stoffen die afkomstig zijn van dieren. In een van de laatste processen die wijnen ondergaan voordat ze worden vrijgegeven, is het verwijderen van onzuiverheden, troebelheid en bezinksel uit de fles. Ook voor het standaardiseren van de kleur, en het verwijderen van overtollige eiwitten worden stoffen als beenmerg, eiwit en visolie gebruikt... drie dingen die veganisten liever niet in hun systeem hebben. Gelukkig zijn er voor hen veganistische alternatieven voor deze ingrediënten. 

 

Onderstaand onze favoriet in elk segment:

Santa Cruz Cueva del Chamán Verdejo 2019 - Biodynamisch voor €9,95

Familia Conesa Viña Consolación Roble 2019 - Vegan voor €9,95

Mehofer Grüner Veltliner Klassik 2019 - Biologisch voor €9,95

 

 

Tenzij jij de afgelopen tien jaar onder een rots hebt geleefd, is de kans groot dat  jij de trend van organisch, natuurlijk en lokaal geproduceerd eten en drinken hebt opgemerkt. Vandaag de dag zijn wij meer gewend geraakt aan winkelen, eten en drinken met een beter idee over de herkomst van producten.  Veel consumenten zullen het eens zijn dat biologisch ethischer en gezonder is.  Of we het nu hebben over groeten, vlees en vis, sapjes, en nu ook steeds vaker wijn.

 

Als we het hebben over 'natuurlijke' wijnstijlen, hebben we het over drie verschillende ideeën en labels - biologische wijnen, veganistische wijnen en biologisch-dynamische wijnen. Deze sluiten elkaar niet uit, de meeste biodynamische wijnen zullen bijvoorbeeld ook zowel biologisch als veganistisch zijn.

Maar wat is het verschil?

Bio-Dynamisch

De biologisch-dynamische landbouw was het kindje van Rudolph Steiner. Hij begon deze 'beweging' in de jaren twintig van de vorige eeuw. Eigenlijk was het de kickstart voor wat later de biologische revolutie werd, maar het bevat een aantal bizarre praktijken die de meeste biologische boerderijen als overbodig beschouwen. Steiner geloofde in natuurgeesten, halfgoden en feeën en beweerde dat boeren door het volgen van het ritme van de natuur (vooral de fasen van de maan), gezondere vruchten konden produceren die verrijkt waren met natuurkrachten. Biodynamische wijnhuizen volgen de regels van Steiner min of meer op de voet en hun bodem wordt versterkt door allerlei ingrediënten, zoals kwartspoeder en hertengewei. De wijnen zouden de ultieme uitdrukking van een "terroir" zijn; een Franse term die verwijst naar de specifieke kenmerken van het land waarop de wijnstokken worden geteeld. Het is niet moeilijk om biodynamische wijnen in een winkel te herkennen, vaak laten ze aan de voorkant van de fles duidelijk hun geloofsbrieven zien. Ze moeten echter wel worden gecertificeerd door een geschikte instantie, die de verschillende technieken inspecteert. 

Biologisch

'Biologisch' is nu zo'n bekend woord om op onze boodschappen te zien, velen van ons zijn dit label als vanzelfsprekend gaan beschouwen en zijn vergeten wat het werkelijk betekent. Biologische wijnen worden zonder chemische of onnatuurlijke ingrepen geproduceerd. Dit betekent dat er geen chemische onkruidverdelgers of pesticiden worden gebruikt (er worden met groot succes natuurlijke alternatieven gebruikt) ook mogen er geen onnatuurlijke conserveringsmiddelen in de fles zelf worden gevonden. De meeste biologische wijnen hebben een lager gehalte aan sulfieten (een natuurlijk conserveringsmiddel), wat betekent dat biologische wijnen minder geschikt zijn voor veroudering en het beste jong gedronken kunnen worden. Veel biologische wijnhuizen gebruiken dingen als wilde gisten in hun gistingsproces, en de meeste zijn single estate wijnhuizen met kleine productieniveaus. Dit alles gaat samen met een toewijding en het streven naar mooie, natuurlijke smaken die jaar na jaar steeds succesvoller blijken te zijn. Biologische wijnmakers verwijzen regelmatig naar de 'tevredenheid' van een nauwe samenwerking met het land en ze zetten een helder en ethisch spoor uit voor de volgende generatie die zal volgen. 

Vegan

Het veganisme is wereldwijd een snelgroeiende trend, waarbij meer mensen dan ooit de beslissing nemen om zich te onthouden van producten waarbij dierlijke producten worden gebruikt. Deze dierlijke delen en producten zijn echter niet altijd goed zichtbaar. Het is eenvoudig genoeg om een broodje ham te herkennen, maar ben je ervan bewust dat de meeste wijn niet geschikt is voor veganisten?  Het merendeel van  wijnen bevat chemische stoffen die afkomstig zijn van dieren. In een van de laatste processen die wijnen ondergaan voordat ze worden vrijgegeven, is het verwijderen van onzuiverheden, troebelheid en bezinksel uit de fles. Ook voor het standaardiseren van de kleur, en het verwijderen van overtollige eiwitten worden stoffen als beenmerg, eiwit en visolie gebruikt... drie dingen die veganisten liever niet in hun systeem hebben. Gelukkig zijn er voor hen veganistische alternatieven voor deze ingrediënten. 

 

Onderstaand onze favoriet in elk segment:

Santa Cruz Cueva del Chamán Verdejo 2019 - Biodynamisch voor €9,95

Familia Conesa Viña Consolación Roble 2019 - Vegan voor €9,95

Mehofer Grüner Veltliner Klassik 2019 - Biologisch voor €9,95

 

 

Sam Dijkstra

Sam Dijkstra

Gerelateerde artikelen
Recent articles
Welke wijn fouten zijn er en hoe kun je ze herkennen?

Welke wijn fouten zijn er en hoe kun je ze herkennen?

Biologische, bio-dynamische en vegan wijn. Wat is het verschil?

Biologische, bio-dynamische en vegan wijn. Wat is het verschil?


We use cookies to provide and improve our services. By using our site, you consent to cookies.